
QB 13/01: DEPRECIATION OF COMMERCIAL FIT-OUT 

 
 

Question 

 
Following changes in the depreciation rules for buildings, the Commissioner has been 
asked whether a taxpayer can re-characterise a part of a commercial building into 
components of commercial fit-out in order to claim depreciation on those items when 
those items had not been identified as separate depreciable property at the time the 
taxpayer acquired the property. 

 
 

Answer 

 
The Commissioner considers that in circumstances where taxpayers have depreciated 
items of commercial fit-out that were acquired with a building, as part of that building, 

section DB 65 of the Income Tax Act 2007 (“the Act”) sets out the way these items of 
commercial fit-out may continue to be depreciated.  Because of this it is not possible to 
re-characterise part of a commercial building into components of commercial fit-out. 
 
In circumstances where taxpayers have at all times depreciated items of commercial fit-
out that was acquired with a building separately from the building, these items of 
commercial fit-out may continue to be depreciated using the most appropriate rate for 
the items.  Where these separately identified items of commercial fit-out have 
historically not been depreciated using the depreciation rate most appropriate to that 
item, the Commissioner will consider amending the appropriate assessments, using the 
criteria set out in SPS 07/03 Requests to amend assessments. 
 
 

Explanation 

 
Background 

 
With effect from the 2011/12 income year the depreciation rate for buildings with an 
estimated useful life of 50 years or more has been set at 0%.  The 0% rate applies to all 
buildings regardless of when they were acquired.  The definition of “building” was 

amended and a definition of “commercial fit-out” was introduced to clarify that 
commercial fit-out would continue to be depreciable. 
 
In the past some commercial building owners had not been depreciating the building fit-
out components separately from the building.  That is, the building and the fit-out has 
been identified as a single asset at the time of acquisition and depreciation deductions 
have been claimed based on the total cost of the building, without any fit-out costs being 

separately identified.  For these taxpayers, because the depreciation rate for buildings is 
reduced to 0%, this rate would also apply to any fit-out that has been treated as part of 
the building.  
 
Inland Revenue has recently received enquiries from taxpayers seeking to 
retrospectively re-characterise a part of the building into various items of commercial fit-

out in order to claim depreciation deductions on those items.  Any retrospective re-
characterisation and depreciation of fit-out would require the Commissioner to exercise 
her discretion under section 113 of the Tax Administration Act 1994 (“section 113”) to 
adjust the depreciation deductions in previous assessments. 
 
 
 



Section DB 65 of the Income Tax Act 2007 to be applied in these circumstances 
 
In order to claim a depreciation deduction on an item of depreciable property, a taxpayer 
is required to identify what the depreciable property is.  In their issues paper Post-

budget depreciation issues of December 2010 (“the issues paper”), officials noted that, 
for a commercial building, a taxpayer may have chosen to identify and depreciate the 
building as one single item of depreciable property and that this was likely to have 
occurred where taxpayers had sought to minimise tax compliance costs.  Alternatively, 
they may have identified items of fit-out and depreciated those items separately from 
the cost of the building.    
 
To acknowledge that some taxpayers may not have separately identified items of 
commercial fit-out, section DB 65 of the Income Tax Act 2007 (“section DB 65”) was 
enacted as a transitional rule so that these taxpayers can depreciate commercial fit-out, 
despite not having done so separately in the past.   
 
Section DB 65 sets specific limits for dealing with “commercial fit-out”, which is a widely 

defined term extending to any non-structural item “attached to a building”.  The issues 
paper acknowledges that where an item of commercial fit-out has been acquired at the 
same time as the building and has always been depreciated as part of the commercial 
building, there may have been other ways in which taxpayers could separate out 
commercial fit-out from the cost of the building.  However, the issues paper makes it 
clear that instead of allowing this to be done section DB 65 sets out the only way in 
which these items may now continue to be depreciated. 
 
Section DB 65 allows a taxpayer to depreciate a portion of the building’s tax book value 
as a pool of fit-out.  This new deduction provision permits an annual deduction based on 
a one-off adjustment calculation that is available from the 2011/12 income year. 
 
To qualify for the section DB 65 allowance, the taxpayer must: 
 

 Own a commercial building that has a depreciation rate of 0% (i.e. the building 
has an EUL of 50 years or more); 

 The building was acquired in the 2010/11 or earlier income year; 
 The building had been depreciated in the 2010/11 income year and the building 

has not been disposed of since; and 
 The commercial fit-out had not been separately depreciated if the fit-out was 

acquired at the same time as the building. 
 

The “starting pool” is 15% of the building’s adjusted tax value as at the end of the 
2010/11 income year.  This starting pool is reduced by the adjusted tax value of all 
items of commercial fit-out that had been separately depreciated (i.e. the items of 
commercial fit-out that were acquired after the building was acquired, or items of 
commercial fit-out acquired as part of the building where the taxpayer has chosen to 

treat these as separate items of depreciable property).  The “starting pool” is 
depreciated at a rate of 2% in the 2011/12 and later income years. 
 
No loss or recovery rules apply to the value of the pool when the building or fit-out is 
disposed of. 
 

A practical example of how section DB 65 is applied was provided in a Tax Information 
Bulletin (TIB) item, Clarifying that certain building fit-out is depreciable property, 
published in TIB Vol 23, No 1 (Feb 2011).  The example is reproduced here: 
 

Company ABC acquired a warehouse on 1 April 1999 for $1 
million.  Items of commercial fit-out within the building were 
not separately identified and depreciated at the time the 



building was acquired.  Twelve months later a refurbishment of 
the warehouse was completed.  The refurbishment was 
itemised and depreciation was applied to the various items of 
commercial fit-out.   

 
At the end of the 2010-11 income year the adjusted tax book 
value of the warehouse is $640,000 and the adjusted tax book 
value of the associated commercial fit-out is $64,000. 
 
The starting pool value is:  
 

 (15% x 640,000) – 64,000 = $32,000 
 
The annual deduction, assuming that the building is held for the 
2011-12 income year is: 
 

 $32,000 x 2% x 12/12 = $640 

 
Treatment of separately depreciated commercial fit-out 
 
As stated previously, the owner of a commercial building can identify items of fit-out and 
depreciate those items separately from the cost of the building.  In this circumstance 
commercial building owners have the option of depreciating various items of building fit-
out under the asset category “Building fit-out (When in books separately from building 
cost)” in the Commissioner’s Table of Depreciation Rates.  This asset category lists the 
rates and the items in a building that are commonly found in a commercial building.   
 
Section DB 65 does not apply in circumstances where commercial fit-out has always 
been depreciated separately from the building and taxpayers are therefore able to 
continue to depreciate building fit-out separately using the most appropriate depreciation 
rate for that fit-out.  Where a taxpayer has previously used an incorrect depreciation 
rate or asset class to depreciate commercial fit-out that taxpayer is able to request that 
the Commissioner’s discretion under section 113 be exercised to issue an amended 
assessment that corrects the error. 
 
In exercising this discretion, the Commissioner will follow the criteria set out in SPS 
07/03 Requests to amend assessments.  This states that the Commissioner’s discretion 

will only be exercised to correct genuine errors.  With respect to the depreciation of 
separately identified commercial fit-out, the Commissioner accepts that a genuine error 
will have occurred when a taxpayer has not used the most appropriate  depreciation rate 
or asset class for that fit-out. 
 
By contrast, if taxpayers choose to take particular tax positions under tax laws where 
legitimate alternatives had been available and later regret that choice, no error has 

occurred and the Commissioner’s discretion will not be exercised.   
 
 
Voluntary disclosure 
 
Taxpayers who have filed a tax return that incorrectly re-characterises a commercial 

building into components of commercial fit-out, after the building has been depreciated 
as one single asset previously, should make a voluntary disclosure to the Commissioner 
and new assessments will be issued. 
 


